Trondheim Katedralskole > [Forside elementer] > DET SKJER: > Reisebrev fra EYPs internasjonale sesjon

Reisebrev fra EYPs internasjonale sesjon

F.h. Kristin Glimstad Aspaas, Magnus Berg Sletfjerding, Conrad Bali, Ingvild Stautland, Jon Arne Ormbostad (lærer) og bak Torbjørn Reitan Fyrvik.

”TógGoBogÉ”, den irske versjonen av ”take it easy”, var slagordet for årets internasjonale European Youth Parliament (EYP)-sesjon i Cork, Irland. Dette kan være lett å glemme når man lever i EYP-boblen en uke med fullpakket og krevende timeplan med aktiviteter fra klokken 07.00 til 00.00 hver dag. I Cork møttes 134 engasjerte og motiverte delegater fra 25 forskjellige land i Europa for å diskutere og finne løsninger på diverse problemer Europa og EU står ovenfor i dag. Delegasjonen fra Trondheim bestod av fire kattaelever: meg selv (Kristin Glimstad Aspaas), Conrad Bali, Torbjørn Reitan Fyrvik og Magnus Berg Sletfjerding. I tillegg reiste Ingvild Stautland fra Thora Storm med oss til Cork.

Jeg husker svært godt mitt første møte med EYP: regionalsesjon (RS) på Trondheim katedralskole i februar 2014. Jeg kunne ikke drømme om at dette skulle resultere i et fantastisk eventyr med mange opplevelser, utfordringer, ny kunnskap og nye bekjentskap rundt om hele Europa kun et halvt år senere. Etter RS representerte vi fire Katta på EYP Norges nasjonale sesjon (NS) på Lillehammer i slutten av september. Med erfaring fra bare to små sesjoner her i Trondheim, reiste vi nedover svært spente på hva som skulle møte oss fordi vi visste at dette var både større og mer seriøst enn de to sesjonene vi hadde deltatt på tidligere. Likevel kom vi oss gjennom juryens nåløye, ble valgt til å representere EYP Norge internasjonalt og fikk dermed reise til Cork en måned senere.

Før avreise til Cork var jeg utrolig spent og nervøs. Jeg visste at dette kom til å bli svært krevende og tøft, men jeg fant motivasjon i de fantastiske minnene jeg visste reisen kom til å gi meg. For å vise hvor bra turen ble, er det nettopp disse minnene jeg skal skrive litt om nå. Kanskje blir du som leser med  dette motivert til å delta som delegat på neste års regionalsesjon på Katta! I Cork møttes 134 delegater fra 25 ulike europeiske land, og jeg ble kjent med fantastiske mennesker fra Nederland, Hellas, Irland, England, Litauen og Portugal, for å nevne noen. Komiteen jeg jobbet med forkortes til LIBE (Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs), og du skjønner kanskje hvor utfordrende det er bare ved å lese navnet. I løpet av to intense dager skulle jeg, sammen med de 12 andre delegatene i komiteen, jobbe med komitéarbeid og komme med en løsning på problemstillingen vår, som omhandlet hvordan å opprettholde pressefrihet i Europa og samtidig sikre privatlivet til den enkelte innbygger. Etter heftige diskusjoner, kom vi endelig fram til en god resolusjon, og dermed var det klart for to dager med GA (General Assembly). Her skulle alle de 12 komiteenes resolusjoner bli presentert og debattert, før alle delegatene stemte for, mot eller avholdende for vedtak av resolusjonen. Til vår glede ble LIBEs resolusjon, blant en del andre, ble vedtatt og sendt direkte til Europaparlamentet. Samtidig var det jo selvfølgelig ikke bare jobb som stod på agendaen.

I tillegg til det akademiske, var det sosiale med sesjonen vektlagt: under Euroconcert fremførte deltagere kulturelle innslag, under Eurovillage presenterte alle sine land (i hovedsak gjennom små matbiter og drikkevarer) og fantastiske fester ble arrangert i irsk stil!

Alle 134 delegatene utenfor UCC (University College Cork).

Her kan du lese kommentarer fra mine medelever:

”Ekstremt lærerik opplevelse med enestående folk og minner for livet, brakt sammen med det beste av irsk kultur.” (Torbjørn Reitan Fyrvik)

”En opplevelse som definitivt får mersmak for politisk arbeid, og en perfekt mulighet for nettverksbygging.” (Magnus Berg Sletfjerding)

”En unik sammenkomst hvor personer fra hele Europa har muligheten til å vise hva vi står for, og for å innløse kompromisser for en forhåpentlig lysere morgendag.” (Conrad Bali)

”Et fantastisk arrangement så bra som det bare kan bli når man bringer sammen mennesker fra hele Europa for å fremme kulturell og politisk forståelse.” (Ingvild Stautland)

Som du sikkert skjønner, er det lettest å beskrive EYP som fantastisk. Båndene som knyttes i løpet av en sesjon er svært sterke, og dette er noe som må oppleves for å forstås. Sesjonen er noe av det mest krevende jeg har deltatt på, men er uten tvil verdt alt slitet.

Min ”EYP-karriere” er over som delegat, men jeg skal fortsatt engasjere meg i det som for meg er verdens beste organisasjon. Jeg har allerede søkt for å delta som chair, journalist eller organisator på Nederlands 15. nasjonale sesjon i februar 2015 – håper virkelig jeg får reise nedover!

Reisebrevet er skrevet av Kristin Glimstad Aspaas.