Trondheim Katedralskole > [Forside elementer] > DET SKJER: > Deltok på European Space Camp

Deltok på European Space Camp

"Utskytningen gikk strålende", bedyrer Sigrid Bratsberg. "Raketten min var 61 meter oppe i lufta, før den snudde og dalte mot moder jord".

Sigrid som gikk ut 3. klasse IB (International Baccalaureate) ved Katedralskolen i vår var én av to elever fra Sør-Trøndelag som kom gjennom nåløyet og ble valgt ut til å delta på European Space Camp på Andøya 31. juli til 7. august. Totalt 25 deltakere i alderen 17-20 år fra åtte europeiske land deltok på romfartscampen på Andøya Space Center.

Raketten til Sigrid, laget av papir, ble satt sammen, eller rettere sagt konstruert, på romfartssenteret etter noenlunde samme prinsipp som en vassekte romfartsrakett. Den lyseblå papirrakketen med rosa finner ble skutt ut ved hjelp av en luftpumpe. Finnene måtte til for å skape større luftmotstand slik at raketten ble holdt stabil under oppskytningen, og på sin videre ferd ut i «atmosfæren». Ved å konstruere en egen rakett lærte hun hvilke egenskaper en romfartsrakett må ha for å kunne holde stødig kurs.

Fysikkgruppa, som hun deltok i under European Space Camp, konstruerte små raketter med motor og en lengde på 40 cm. Én «ekte» rakett ble skutt opp i løpet av oppholdet og fysikerne som satt i science-senteret hadde som oppgave å beregne hvordan værforholdene påvirket raketten under oppskytingen. Sigrid var med å sette sammen enkelte av rakettens sensorer for måling av lysstyrke og akselerasjon.

I tillegg til rakettoppskytninger, forelesninger og besøk av cosmonauten Charles Simonyi (it-milliardær og romturist) var det tid til sosiale aktiviteter. Hvalsafari og fjelltur til ALOMAR (Arctic Lidar Observatory for Middle Atmosphere Research) på Andøya var noen av aktivitetene underveis. "Den aller største opplevelsen var uten tvil å få ta på solcellepanelet (en bit) fra en ekte satellitt", sier hun entusiastisk.

Deltakerne på campen pratet engelsk til enhver tid. Flere av deltakerne hadde fullført IB i sine hjemland.

For Sigrid Bratsberg sin del har ikke interessen for raketter og romfart blitt mindre etter deltakelsen på Space Campen. Det er slett ikke umulig at hun vil sette sammen små raketter for hageoppskytning i tiden som kommer. At hun har fått dilla på raketter er i hvertfall helt sikkert.

Interessert i å delta, eller vil du vite mer om European Space Camp,  les mer på: http://www.ntnu.no/studier/spacecamp