Trondheim Katedralskole > [Forside elementer] > DET SKJER: > Vant drømmetur

Vant drømmetur

Marta Eklo (Vg2 ST) og Ingvild Una Sundsby Overholt (Vg3 ST) oppholder seg i Kina i perioden 15. oktober til 1. november. Der skal de to Kattaelevene representere Norge under finalen i konkurransen “The Chinese Bridge”. Først skal de bo i hovedstaden Beijing. Deretter reiser de til den vakre «vår-byen» Kunming sør i Kina. Hele oppholdet dekkes av kinesisk myndigheter.

I april deltok flere elever fra Kattas programfaggruppe i kinesisk i språkkonkurransen «The Chinese Bridge» i Bergen. Marta og Ingvild vant henholdsvis 3. og 4 plassen i konkurransen og fikk en drømmetur til Kina i premie. Jentene får oppleve ulike severdigheter underveis og vil garantert få fanget fullt av uforglemmelige kulturelle opplevelser med på kjøpet. Tenk bare å kunne vandre på den kinesiske mur. La lukta av smaksrike kinesiske matretter pirre ganen. Få nyte det behagelige klimaet i Kunming, som har noe av det mildeste og mest behagelige klimaet av alle byer i Kina. Temperaturen ligger rundt 21 grader (10 grader på det kaldeste). Byen er kjent som" The Spring City of China " og betraktes av kineserne som den mest komfortable byen å leve i. Byens etniske mangfold, samt den vakre naturen, er noe av det turistene setter aller høyest ved Kunming.

Det kinesiske språket er i sterk fremgang. Nylig erklærte president Obama at én million amerikanske skoleelever skal lære seg mandarin-kinesisk i løpet av de nest fem årene. Norge har så langt ligget litt bak de fleste andre nord-europeisk land i å tilby kinesisk for skoleelever. Trondheim Katedralskole er blant de skolene i landet som fronter kinesisk språkopplæring, også på nybegynnernivå.

Konkurransen “The Chinese Bridge” er åpen for elever/studenter som undervises i kinesisk i alderen 15-20 år. Deltakerne blir vurdert på to områder. Første kriterium er språklig kompetanse vurdert gjennom et tre minutters foredrag i et selvvalgt tema. Deretter skal elevene/studentene vise kulturell interesse gjennom en oppvisning i en selvvalgt kinesisk kunstart som f.eks. sang, dans, musikk, kalligrafi, maling, kampkunst m.m. Denne gangen samles finalister valgt ut fra mer enn 80 land til den siste konkurransen i Kunming. Arrangementet betraktes som et "Kinesisk OL" av elever med kinesisk på timeplanen. Konkurransen sendes på den riksdekkende TV-kanalen CCTV (China Central Television). Programmet er i teorien tilgjengelig for 1,2 milliarder seere, og kringkastes også utenfor Kina.

For Ingvild og Marta er Kina-oppholdet en super anledning til å lære mer kinesisk og ikke minst praktisere språket. De siste årenes «isfront» mellom norske og kinesiske politikere gjør det spesielt betydningsfullt å sende norske skoleelever til stormakten Kina for å knytte nye bånd landene imellom. På bildet ser vi fra venstre Marta Eklo (Vg2 ST), faglærer Lisa Zhe Feng Nordgård og Ingvild Una Sundsby Overholt (Vg3 ST).