Trondheim Katedralskole > [Forside elementer] > DET SKJER: > Nyhetsarkiv > Vg2 i Norfolk

Vg2 i Norfolk

Eira, Oda, Anne og Thomas.

Noen få dager før avreise, og en helt ny tilværelse i en ny familie, var Thomas, Eira, Oda og Anna på skolen for å få påfyll av informasjon om oppholdet i Norfolk, samt møte alle de andre som skal reise ut i den store verden.

«Ukulelen min må med», sier Oda bestemt. «Den er så søt». Hun planlegger hva som skal med i kofferten før avreise til Norfolk og byen Dereham. En by med i underkant av 16.000 innbyggere.

«PCen min må med. Jeg vil jo holde kontakten med familie og venner», sier Eira.

Thomas har gitaren notert på pakkelista. Anne vet ikke om noe spesielt hun vil ha med i farten. Hun har «kasta» masse klær opp i kofferten, og må begynne med finsortering.

Thomas skal bo i Norwich, Anna i Wymondham og Eira skal bo like utenfor Norwich, som er den største byen i Norfolkregionen.

«Ny kultur», sier Thomas med et smil.

«Ingen tvil om at det er noe nytt og spennende jeg skal ut på», sier Anna.

«Ut av komfortsonen», smiler Eira, som ser fram til å bli bedre i engelsk.

«Nye venner. Ny skole. Alt er nytt». Oda er spent før avreise. Hun gruer seg mest til å si farvel til familie og venner.

Oda, Anna, Thomas og Eira starter opp på forskjellige skoler. De kan imidlertid fortelle at det skal være noen elever fra Trøndelag på hver skole, så helt alene blir de ikke. Oppstart på skolene skjer bare noen dager etter ankomst.

De siste dagene på norsk jord benyttes sammen med venner og familie. Pakking står også høyt på prioriteringslista.

«Jeg skal ikke skrike. Jeg skal i hvert fall holde maska gjennom sikkerhetskontrollen», forteller Oda med et lurt smil.

På veg ut skoleporten på Katta for siste gang dette skoleåret. England neste.

Her er (nesten alle) elevene som skal til Norfolk samlet på Katta.

Norfolkordningen

Det niende kullet Vg2-elever fra Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag reiser nå til Norfolkregionen. 24 elever fra Namsos i nord til Røros i sør deltar dette skoleåret i ordningen der trønderungdom bor hos vertsfamilier og går på skole i England. Elevene gjennomfører Vg2-året i Norfolkregionen, og kommer tilbake til Trøndelag for å fullføre Vg3-året ved sin hjemskole. Fra Katedralskolen er det 15 elever som reiser over til England.

Elevene som tas inn på denne ordningen gjennomfører videregående utdanning på normert tid (tre år), samtidig som de skaffer seg verdifull internasjonal erfaring. Dette er et svært godt tilbud til de trønderske elevene, men det er et krevende opplegg som stiller store krav til omstilling og selvstendig, målrettet arbeid.

I Norfolkregionen bor elevene hos vertsfamilier. De må dermed tilpasse seg dagliglivet og rutinene til sin vertsfamilie, noe som går veldig greit.

Mer informasjon om Norfolk-programmet finner du på Katedralskolens hjemmesider under "Studiespesialisering med Vg2 i England".