Trondheim Katedralskole > [Forside elementer] > DET SKJER: > Nyhetsarkiv > Meteoritt treffer vann

Meteoritt treffer vann

Ved hjelp av en balje med vann og lodd i ulike vektklasser vil elever fra 2IB finne ut hva som kan skje om en kjempemeteoritt treffer havet et sted på jorda. Forskerspirene vet selvsagt at deres målinger ikke på noen måte kan gi et fullgodt svar på problemstillingen. Likefullt er det meste lov i forskningsøyemed.

Vannet i baljen blir farget grønt ved hjelp av konditorfarge og et undervannskamera  rigges opp for å fange øyeblikket da "meteoritten" smeller i vannoverflaten (les: havet). Før første forsøk trekker Pia Blake frem en paraply som Jørgen Flægstad kan beskytte seg bak. Flægstad tar loddet i den ene hånda og paraplyen i den andre.

Loddet treffer vannoverflaten og det grønne vannet skvalper rundt. Ikke den store effekten. Fotografen ber om at forskerspirene tar i bruk det største loddet. Jørgen Flægstad griper tak i loddet og slipper.

Liksom meteoritten på vel to kilo skaper vei i vellinga. Bunnen på plastbalja går i tusen knas med det resultat at alt vannet renner ut på asfalten. Teamet av forskerspirer fra 2IB står en stund som lammet og bivåner det hele.

Det er godt å vite at en ordentlig meteoritt, uansett størrelse, aldri vil kunne få alt vannet på jorda til å renne ut som av et badekar - heldigvis!