Kreative Trøndelag
Trondheim Katedralskole > [Forside elementer] > DET SKJER: > Nyhetsarkiv > En opplevelse for livet

En opplevelse for livet

Ada Edelsteen Indergård, Andreas Elisassen Grini og Marte Hulsund Kvam skal til utlandet for å gå på skole det neste skoleåret. I begynnelsen av september bærer det avsted til Italia, Tyskland og Frankrike.

Ada Edelsteen Indergård, Andreas Elisassen Grini og Marte Hulsund Kvam.

Flere og flere elever ved Katedralskolen ønsker et utvekslingsår i utlandet. "Vi er veldig godt fornøyd med å ha et internasjonalt elevmiljø", sier assisterende rektor Reidar Volden. I tillegg til de elevene som hvert år ønsker et skoleår i utlandet, har Katedralskolen en svært populær utvekslingsavtale der 15 elever på studiespesialisering kan ta Vg2-året ved ulike skoler i Norfolk-regionen. Katedralskolen tar også imot mange utvekslingselever hvert år, og det er et internasjonalt miljø på IB (International Baccalaureate) til enhver tid.

Kommende skoleår står det opp mot 20 navn på lista over de som vil ta deler av videregående utdanning i et annet land, i tillegg kommer de elevene som har søkt spesielt på utvekslingsopphold i Norfolk.

Ada skal til Italia, nærmere bestemt til det lille tettstedet San Giorgio al Tagliamento med ca. 2000 innbyggere. Tettstedet ligger ikke langt fra Venezia i det nordlige Italia. Hun gleder seg enormt til å møte "familien" sin, og til å oppleve forskjellene mellom norsk og italiensk kultur. Hun har vært i Italia før, men aldri i den nordlige delen av landet. Hun føler at hun kjenner de hun skal bo sammen med allerede. "Vi kommuniserer via Facebook både på italiensk, engelsk og norsk", forteller Ada. Familiemedlemmene har visstnok fortalt mange av innbyggerne i San Giorgio al Tagliamento om den norske jenta som kommer i september. "Det blir utrolig spennende", flirer Ada.

Hvor skal du? Det er ikke godt å si, sier Andreas. Han vet bare at han skal et eller annet sted i Tyskland.

Om Andreas ikke vet nøyaktig hvor han ender opp det kommende skoleåret, vet han i hvert fall at både sauerkraut og knodell er noe av det han kan forvente å få servert som utvekslingselev i Tyskland. Andreas har hatt tysk på skolen og ønsker å lære mer av språket. "Flere elever i videregående burde reise ut et år. Jeg tror du får med deg en uvurderlig sosial, språklig og kulturell kompetanse. I Tyskland må en si De til læreren og det legges generelt mer vekt på høflighet når en skal snakke med folk. Det er ett eksempel på kulturelle forskjeller som en må innrette seg etter", sier Andreas, som håper at han ikke må vente altfor lenge før han får tildelt familie og et bosted.

 

Noe av det mest spennende er kanskje å peke på det stedet en skal bo et helt skoleår. Forventningene er høye!

Marte Hulsund Kvam skal til Frankrike. Byen hun skal bo i, Tournon-sur-Rhône, ligger omtrent én time fra byen Lyon. "Det tar to timer å komme seg til Alpene og to timer å komme seg til kysten", opplyser Marte, som har planer om å oppsøke både spisse fjell og lange strender i løpet av det skoleåret hun har foran seg. Klimaet er nok noe mildere enn hva hun er vant til i Trondheim. Det kan falle snø, men det er sjelden kost. Regn derimot er mer vanlig. Familien hennes i Tournon-sur-Rhône består av mor, far og to søstre. "Vi kommuniserer på Facebook og jeg har sjekka ut huset på google maps. Det er et stort hus med stor hage, og det passer meg bra", ler Marte. Skolen hun skal gå på skal være Frankrikes nest eldste skole.

Ada Edelsteen Indergård, Andreas Elisassen Grini og Marte Hulsund Kvam er enige om at de må regne med litt hjemlengsel. Det å forlate familie og venner for såpass lang tid er en  utfordring, men utfordringer er som kjent overkommelige bare en bestemmer seg for å gjøre det beste ut av det.


Utskriftsvennlig versjon